‘Aromaterapi’ Kategorisi için ArÅŸiv

Çayağacı

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Melaleuca Alternifolia olup menekşe renginde çiçekleri vardır. Aromatik yağ yapraklarından elde edilir ve her ne kadar bildiğimiz çay tadına benzemese de çayağacı olarak adlandırılmıştır.

Herbal Terapi

Sindirim sistemi rahatsızlıklarından hazımsızlıkta, ishalde ve karın ağrılarında, üşütmede, ağız temizliği için gargara olarak ve faranjitte, solunum sistemi rahatsızlıklarından, bronşitte kullanılır.

Aromaterapi

Çayağacı aromatik yağı acı, baharat ve ilaç kokusundadır. Tahriş edici etkisi olmayan, bakteri, mantar ve virüs öldürücü çok güçlü etkiye sahip bir üründür. Mantar ve böcek sokmalarında kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Aknede, yanıklarda ve ciltteki kırışıklarda kullanılır.

Kullanım Şekli

Aromatik yağ, masaj tarzında, banyoda, buğu ve lapa tarzında uygulanmaktadır. Dilüe edilmeden kullanılmamalıdır.

Uygun Karışımları

Papatya Limon Mirra.

Santali

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Santalum Albüm olup Hindistan ve Malakka’nın daÄŸlık bölgelerinde yetiÅŸir. Ülkemizde üç cinsi bulunur. Odunu sarımsı renkli ve kokuludur. Aromatik yaÄŸ odundan elde edilir ve santal esansı adını taşır. Gerek odun gerekse aromatik yağı idrar yolları antiseptiÄŸidir. Aromatik yaÄŸ sabun ve ÅŸampuan gibi mamullerde koku vermek için kullanılmaktadır.

Herbal Terapi

Karın ağrısı, ishal, gastrit, hıçkırık, bulantıda, idrar yolları iltihaplarında diüretik olarak farenjitte, solunum sistemi rahatsızlıklarında, bronşitte, öksürükte, ve balgam söktürücü olarak kullanılır.

Aromaterapi

Tatlı, ağacımsı ve meyve kokusundadır. Antiseptik, teskin edici, gevşetici, cinsel isteği arttırıcı ve kam pıhtılaştırıcı etkiye sahiptir. Aromaterapi olarak uykusuzlukta, gerilimde, streste, depresyonda, libido kaybında ve ruhsal problemlerde kullanılır. İyi bir balgam söktürücü olduğu için öksürük ve balgam söktürücü olarak kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Alerjik ciltlerde, antiseptik olarak cildin temizlenmesinde, ekzama ciltlerde, ciltteki kırışmalarda, kuru ciltlerde, iltihaplanmış ciltlerde kullanılır.

Kullanım Şekli

Santili aromatik yağı masaj tarzında banyoda, buğu tarzında ve kompres tarzında uygulanmaktadır. Banyoda sıcak suya bir kaç damla damlatılan santili aromatik yağı vücutta gevşeme, cinsel gücü artırma ve vücudu temizleme etkisi yapar. Kuru ciltlerde ve vücutta gevşemeyi sağlamak için masaj tarzında uygulanır. Buğu veya lapa tarzında uygulama kan dolaşımını güçlendirir. Aromatik yağ dilüe edilerek kullanılmalıdır.

Uygun Karışımları

Karabiber Selvi Neroli Ylang-ylang.

Adaçayı

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Salvia Officinalis olup yaprakları yumuşak, gri yeşil renkli bir bitkidir. Gargara halinde boğaz ağrılarına karşı ve yara iyi edici olarak kullanılır. Adaçayı aromatik yağı %15 sineol içerir. Bu madde solunum yolları için iyi bir antiseptiktir.

Herbal Terapi

Dolaşım sistemi hastalıklarından, düşük tansiyonda, lenf dolaşım bozukluklarında ve idrar söktürücü olarak, sindirim sistemi rahatsızlıklarından, ishalde, karındaki gazda, hazımsızlıkta ve karaciğer hastalıklarında, larenjitte, ses kısıklığında, farenjitte, diş ağrılarında, bütün romatizmal hastalıklarında, özellikle eklem ağrılarında solunum sistemi rahatsızlıklarında, bronşitte, balgam söktürmede, kadın hastalıklarından hemorejidede, erken adet kesilmelerinde, menopozda, ağrılı adetlerde ve yumurtalık problemlerinde etkilidir.

Aromaterapi

Adaçayı aromatik yağı yeşil, koyu olup aromatik bir kokuya sahiptir. Antiseptik ve cilt gerici tonik ve ısı verici ve gevşeme sağlayıcı etkiye sahiptir. Adet ağrılarında, streste, baş ağrılarında ve yorgunlukta kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Yüzdeki şişliklerde, ciltteki dolaşım bozukluğuna bağlı şişliklerde, cilt iltihaplanmalarında, ciltteki tahrişlerde, ülser ve yaralarda, saç dökülmesinde ve tonik olarak kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Aromatik yağ masaj tarzında ve banyoda uygulanmaktadır. Banyoya bir kaç damla konularak sırt ağrılarına, eklem ağrılarına, kramplara, gerilimde, kaşıntılı derilerde ve enerjik olmada kullanılır. Cilt için ve boyun için masaj tarzında uygulanmaktadır. Kullanılmadan önce dilüe edilmelidir. Hamilelikte kullanılmaz.

Uygun Karışımları

Bergamot Limon Lavanta Biberiye.

Gül Ağacı

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Aniba Rosaeodora olup tropikal bölgelerde yetiÅŸen bir aÄŸaçtır. 19. yüzyılda İngiltere’de mobilya sanayinde kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Amozonlar tarafından yaralanmalar ve ciltte kullanılmaktaydı. Günümüzde kürdan yapımında kullanılan gül aÄŸacı aynı zamanda sabun yapımında ve yiyecek ve içeceklere tat vermek için çiçeÄŸi kullanılmaktadır. Gül aÄŸacı aromatik yağı tatlı, çiçek ve aÄŸacı andıran kokuda bir yaÄŸdır. YumuÅŸatıcı, iyileÅŸtirici, kaslardaki gevÅŸemeyi saÄŸlayıcı, tonik, sakinleÅŸtirici ve deodorant etkiye sahiptir.

Kozmetikte Kullanım

Bütün cilt problemlerinde, özellikle aknede, yara izlerinde, buruşuk ve solmuş ciltte, kuru ciltlerde, derinlemesine gevşeme sağlamakta ve tonik olarak kullanılır.

Kullanım Şekli

Masaj tarzında, banyoda ve buğu tarzında uygulanmaktadır. Yüzün ve cildin temizlenmesi için masaj tarzında uygulanır. Kullanılmadan önce dilüe edilmelidir.

Biberiye

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Rosmarinus Officinalis olup, Akdeniz bölgesinde ve ülkemizde yetişen bir bitkidir. Genellikle bahçelere çit yapmak maksadı ile kullanılır. Aromatik yağ tıpta kullanılan bir maddedir. Yağın tahriş edici bir özelliği vardır. Romatizmal ilaçların terkibine girer. Yaprakları baharat olarak kullanılır.

Herbal Terapi

Kan dolaşımı rahatsızlıklarından düşük tansiyonda, lemfatik dolaşım bozukluğuna bağlı ödemlerde ve zayıf dolaşımlarda, sindirim sistemi rahatsızlıklarından karın ağrısında, kabızlıkta, karındaki gazda, safra kesesi taşlarında, ishalde, karaciğer rahatsızlıklarında ve gastrit şikayetlerinde kullanılır. Baş ağrısında, soğuk algınlıklarında, migrende, ve unutkanlıklarda, kadın hastalıklarında, ağrılı adetlerde, akıntılarda, erken adet kesilmelerinde, idrar söktürücü olarak ve idrar edememe durumunda kullanılan biberiye, psikolojik rahatsızlıklarda, halsizlikte, dikkat dağılımında, sinir hastalıklarından, felçte kullanılmaktadır. Romatizmal hastalıklarında, eklem ağrılarında, boyun ağrılarında kullanılır. Solunum sistemi hastalıklarında, astımda, öksürükte ve kronik bronşitte kullanılmaktadır.

Aromaterapi

Yeşil bir ağacı andıran nane kokusundadır. Antiseptik ve uyarıcı etkisi olan biberiye aromatik yağı kanı durdurucu ve dinçlik verici bir etkiye sahip olup aynı zamanda iyi bir antiseptiktir. Aromatik yağ baş ağrılarında, akciğer hastalıklarında, dolaşım bozukluklarında ve idrar zorlanmalarında kullanılmaktadır.

Kozmetikte Kullanım

Saç dökülmesinde, saçlardaki kepeklerde, ciltteki kepeklenmelerde, selülitte ve ciltteki dolaşım bozukluklarında, cildin yenilenmesinde ve iltihaplanmalarda kullanılır.

Kullanım Şekli

Biberiye aromatik yağı masaj tarzında, banyoda ve buğu tarzında uygulanmaktadır. Baş ağrılarında, kas ağrılarında, vücudu ısıtmak amacıyla masaj tarzında uygulanır. Mental ve fiziksel yorgunluklarda, öksürükte, öteki solunum problemlerinde buğu tarzında uygulanır. Biberiye aromatik yağı dilüe edilerek kullanılmalıdır. Hamilelikte ve epilepside kullanılmaz.

Gül

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Rosa Damascenea olup yurdumuza Isparta ve Burdur civarında yetişen bir kültür bitkisidir. Çiçekleri pembe olup kuvvetli kokuludur. Gül yağı parfümeri alanında temel maddedir. Eczacılıkta koku vermek için ilaçlarda kullanılır. Gül çiçeklerinden petrol eteri yardımı ile elde edilen ekstre parfümeride değerlidir. Ayrıca gıda sanayinde lezzet vermek için kullanılmaktadır.

Herbal Terapi

Zayıf olan kan dolaşımım hızlandırır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından kabızlıkta karaciğer problemlerinde, ülserde, bulantıda ve karın ağrısında kullanılır. Konjonktivit adını verdiğimiz gözlerdeki kızarıklıklarda, baş ağrısında, migrende, kulak ağrılarında, kadın hastalıklarında, kanamalarda, vaginal kaşıntılarda, düzensiz adetlerde, adet görmemede, akıntılarda, ağrılı adette, menopoz şikayetlerinde ve kısırlıkta, psikolojik rahatsızlıklarda, depresyonda, streste, uykusuzlukta, ruhsal gerilimde kullanılır.

Aromaterapi

Aromatik yağın tatlı bir çiçek kokusu vardır. Vücuda enerji verir. Streste, depresyonda, baş ağrılarında, uykusuzlukta kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Cildin bütün tiplerinde, alerjik ciltlerde, antiseptik temizleyici olarak, kılcal damarlaşmalarda, sert ciltlerde, kuru ciltlerde, hassas ciltlerde, olgun ciltlerde, uçukta ve ciltteki iltihaplarda kullanılır.

Kullanım Şekli

Gül aromatik yağı masaj tarzında, banyoda ve buğu tarzında uygulanır. Yüz ve vücuda yapılan masajlarla baş ağrısı giderilir. Yorgunluk kalkar. Dilüe edilerek kullanılmalıdır.

Uygun Karışımları

Bergamot Sardunya Yasemin Patchouli. Bütün diğer aromatik bileşiklerle karışım yapılabilir.

Kayın

Pazar, 04 Kasım 2007

Beyaz kaynı aÄŸacı aromatik yağının latincesi Betulla Alba’dır. YaÄŸ, kayın aÄŸacının yapraklarındaki tomurcuklardan ve beyaz kayın aÄŸacının kabuklarından elde edilir. Bitki Rusya, Norveç, Almanya ve İsviçre’de yetiÅŸir.

Herbal Terapi

Deri problemlerinde, eklem ağrılarında, romatizmal şikayetlerde kullanılmaktadır. Cildi derinlemesine temizlediği için deri rahatsızlıklarında, kan dolaşımı bozukluklarında kullanılır.

Aromaterapi

Kayın aroma yağı, antiinflamatuar etki adını verdiğimiz mikrobik olmayan iltihaplarda, antiseptik ve diüretik adını verdiğimiz idrar söktürücü etkisi mevcuttur. Sıcak suda hoş bir ağaç kokusu özelliği mevcuttur. Artroz ve romatoid artritte kullanılır. Antiinflamatuar olarak kullanılır. İdrar yolları hastalıklarında, diüretik adını verdiğimiz idrar söktürme etkisi mevcuttur.

Kozmetikte Kullanım

Kozmetikte derin temizleyici etkisinden faydalanılır. Kan dolaşımını hızlandırır. Kuru ciltleri nemlendirici etkisi mevcuttur. Kepeklere karşı, ekzamada ve mantar enfeksiyonlarında etkilidir. Cilt altındaki sıvıyı çözücü etkisinden dolayı selülit tedavisinde kullanılır.

Kullanım Şekli

Masaj seklinde, banyoda kullanılmaktadır. Fin saunalarında inhalasyon etkisi ve deri üzerindeki etkisinden dolayı taban döşemesi olarak kullanılır. Antiseptik özelliği ve solunumu açıcı etkisi, taze bir hava verme özelliği saunalarda kullanımda aranan madde olmuştur. Masaj tarzında uygulama selülit tedavisinde etkilidir. Kuru ciltlere masaj tarzında veya su buharı ile uygulanmaktadır. Ayaklardaki çamaşırcı parmağı adını verdiğimiz tahrişlerde ve mantar enfeksiyonlarında sıcak suya birkaç damla konarak uygulanmalıdır. Kayın aromatik yağı, kullanılmadan önce dilüe edilmelidir.

Kâfur

Pazar, 04 Kasım 2007

Kâfur aromatik yağının Latincesi, Cinnamonium Camp-hora olup genç kâfur aÄŸacının kökünden, gövdesinden elde edilir. Sril Lanka’da, Çin ve Japonya’da yetiÅŸir. Kâfur yağı beyaz renkte, billuri bir maddedir. Polarize ışığı saÄŸa çevirir. Isıtılınca süblümleÅŸir. Zeytinyağında dilüe edilir.

Herbal Terapi

Kan dolaşımını stimule eder. Sindirim sistemi hastalıklarından kabızlıkta, karındaki oluşan gazlarda, ishallerde, safra taşlarının tedavisinde kullanılır. Kas hastalıklarında ağrıyı gidermek için ve yanıcı tip kas ağrılarında, romatizmal hastalıklarda, burkulmalarda etkilidir. Psikolojik rahatsızlıklardan halsizlikte, histeri adını verdiğimiz bayılmalarda kullanılır. Solunum istemi hastalıklarından akciğer ödeminde etkisinden dolayı öksürük ve soğuk algınlığında, pnomonide kullanılmaktadır.

Aromaterapi

Kâfur aroma yağı keskin bir sıcaklık verir. Serinletici ve tonik etkisi vardır. Kas ağrılarında, burkulmalarda, ağrılarda etkilidir. Boyun ağrılarında kullanılmaktadır. Stresin giderilmesinde etkisi mevcuttur. Astım bronşialede ve balgamın söktürülmesinde faydalıdır.

Kozmetikte Kullanım

Aknede, yanıklarda, yağlı ciltlerde, derideki ülseratif yaralarda, kaslardaki gerilimin giderilerek, derinin yumuşamasında kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Masaj tarzında uygulamada dilüe edilmelidir. Doğrudan ağrılı bölgeye uygulanır. Birkaç damla pamuğa damlatılarak vücuda sürülmekle böceklere karşı korunmada faydalıdır. Kâfur yağı astım bronşiti olan hastalarda inhalasyon yolu ile kullanılmamalıdır. Masaj tarzında uygulamalarda dilüe edilmelidir. Hamilelerde kullanımı sakıncalıdır.

Uygun Karışımları

Adaçayı Selvi Frankincense Santal esansı.

FesleÄŸen Otu

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Ocimum Basilicum olan fesleÄŸen otunun, tatlı fesleÄŸen otu çiçeÄŸinden aromatik yaÄŸ elde edilmektedir. Asya ve özellikle Hint tıbbında önemli bir yeri vardır. Akdeniz ülkelerinde ve özelikle Kıbrıs’ta, Pasifik Adaları’nda ve Amerika’da yetiÅŸir.

Herbal Terapi

Pek çok ülkede yani cinsel gücü artırıcı etkisinden faydalanılmaktadır. Öte yandan, sindirim sistemine etkisinden dolayı diyetisyenler tarafından kullanılır.

Aromaterapi

Sindirim sisteminde, hazımsızlıkta, kusmalarda, bağırsak enfeksiyonlarında, ishalde, karındaki gazda etkilidir. Sinir sistemi hastalıklarından migrende ve sinüzitte, nezlede etkilidir. Psikolojik rahatsızlıklardan anksiyete, histeri, uykusuzlukta kullanılır. Solunum sistemi hastalıklarından astım bronşialede, hıçkırıkta, kronik bronşitte kullanılır. Böcek sokmalarında ve böcek sokmalarına karşı kullanılmaktadır.

Kozmetikte Kullanım

Kozmetikte, cilt altında varislere bağlı oluşmuş dolaşım bozuklukları ve uyuşuklukları gidermek için kullanılır. Derideki poor adını verdiğimiz gözenekleri açarak hücrelerin havalanmasını sağlar.

Kullanım Şekli

Masajla, banyoda ve inhalasyon tarzında kullanılmaktadır. Cildi temizlemek için çok az miktarda kullanılır. Masaj için kullanılırken dilüe edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta fesleğen bazı şahıslarda deride iritasyon yapıcı etkiye sahiptir. Daima dikkatli kullanılmalıdır. Hamilelikte kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Uygun Karışımları

Bergamot Lavanta Sardunya.

Bergamot

Pazar, 04 Kasım 2007

Latince ismi Citrus Aurantum Bergamia’dır. Bergamot Yağı olgunlaÅŸmış ekÅŸi turunç kabuÄŸundan elde edilmektedir. Yapısında %35-45 linalil asetat vardır. YeÅŸilimtırak veya sarı yeÅŸil renkte, acı lezzette, hoÅŸ kokulu bir yaÄŸdır. Meyve ülkemizde ve Akdeniz ülkelerinde örneÄŸin İtalya, Sicilya ve Afrika da yetiÅŸmektedir. Portakalla limon arasında bir meyvedir. Kış aylarında yetiÅŸmektedir.

Herbal Terapi

Kuvvetli bir antiseptik etkiye sahiptir. Ağrı kesici etkisinden dolayı herpes adını verdiğimiz uçukta kullanılmaktadır. Vaginal kaşıntılarda banyoya konularak kullanılması tavsiye edilir. Bitkinin yaprakları çay tarzında kullanılır.

Aromaterapi

Sindirim sistemi hastalıklarından, kolik tarzındaki karın ağrılarında, bağırsaklardaki gaz şikayetlerinde, hazımsızlıkta, mide ağrılarının tedavisinde kullanılır. İdrar yollan hastalıklarından sistit adını verdiğimiz idrar yollan iltihabında ve ağrılı idrar edenlerde kullanılır. Baş ağrılarında, tonsilitte, farenjitte, baştaki kokuları yok etmekte kullanılır. Psikolojik rahatsızlıklardan anksiyete ve insomnia adını verdiğimiz uykusuzlukta, irribilitede etkilidir. Solunum sisteminde bronşitte özellikle limon yağı ile birlikte kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Aknede, yağlı ciltte, seborede, ciltteki yaralarda, egzama-h ciltlerde kullanılır. Cildi gerici ve nemlendirici etkisinin yanında antiseptik etkisi mevcuttur. İyi bir deodoranttır. Evlerde mikropları öldürmek için kullanılır.

Kullanım Şekli

Masaj tarzında, banyoda ve inhalasyon tarzında kullanılır. Çok güzel kokusu olmasından dolayı sıcak suda buharı solunum yolu ile kullanılır. Taze bir canlılık verir. Masaj olarak kullanımda cildi gerdiği gözlenmektedir.

Kullanımda dikkat edilecek husus, bergamot yağının güneş ışığında deriyi tahriş etme özelliği mevcuttur. Onun için güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Evde kullanımda dilüe edilmelidir. Dilüe etmek için miktara bergamot yağı kadar alkol ilave edilmelidir.

Uygun Karışımları

Selvi Yasemin Lavanta Neroli.