‘Aromaterapi’ Kategorisi için Arşiv

Portakal

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Citrus Sinensis olup meyve turunç meyvesine benzer, lezzeti tatlıdır. Meyvenin kabuk kısmındaki salgı ceplerinden portakal esansı yağı elde edilir. Eczacılıkta ve gıda sanayinde kullanılır.

Herbal Terapi

Dolaşım sistemini uyarmak için, sindirim sistemi rahatsızlıklarından kabızlıkta, karındaki gazda, hazımsızlıkta, karın ağrılarında, psikolojik rahatsızlıklardan, sıkıntıda, uykusuzluklarda ve sinir sistemi rahatsızlıklarından vertigo adını verdiğimiz baş dönmelerinde kullanılır.

Aromaterapi

Portakal aromatik yağı %90 limon özelliğinde olup, vücuttaki halsizliği kaldırırken aynı zamanda gevşeme sağlar. İyi bir cilt canlandırıcısıdır. Çocukların sakinleştirilmesinde, halsizlik ve yorgunlukta kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Cildin gençleştirilmesinde, güneşe maruz kalan ciltlerde, aknede, ciltteki kan dolaşım bozukluklarına bağlı ödemlerde, olgun ve yağlı ciltlerde, atrofik ciltlerin gerilmesinde uygulanır. İyi bir nemlendiricidir.

Kullanım Şekli

Aromatik yağ masaj tarzında, banyoda, buğu şeklinde, lapa şeklinde ve kompres tarzında uygulanmaktadır. Aşırı yorgunluk ve gerilim durumlarında yüze uygulanan masajla vücutta gevşeme sağlandığı gibi aynı zamanda enerji verir. Çocuklar için bir kaç damla banyoya konularak kullanılır. Portakal aromatik yağının deriyi tahriş edici etkisi mevcuttur. Bu yüzden az miktarlarda kullanılmalıdır. Kullanımdan sonra güneşe çıkılmamaya özen gösterilmelidir. Serin yerde ve koyu şişelerde saklanmalıdır.

Turunç Çiçeği

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Citrus Aurantium Bigaradia olup, turunç ağacıdır. Meyveleri koyu turuncu renkli, lezzeti acı ve ekşidir. Bitkinin çiçeklerinden neroli yağı adım verdiğimiz turunç çiçeği yağı elde edilir. Meyvenin kabukları iştah açıcı, mide üzerine rahatlatıcı, koku ve tat verici olduğu için kozmetik sanayinde ve ilaç sanayinde kullanılır.

Herbal Terapi

Dolaşım sisteminde varislerde, sindirim sistemi hastalıklarından müzmin ishallerde ve karında oluşan gazlarda, psikolojik rahatsızlıklardan sıkıntıda, depresyonda, aşırı hassasiyette, uykusuzlukta, kalp çarpıntısında, panikte ve ruhsal çöküntülerde kullanılır.

Aromaterapi

Portakal kokusundadır. Sakinleştirici ve teskin edici, antidepresan ve kasları gevşetici etkisi mevcuttur. Bütün psikolojik rahatsızlıklarda, streste, uykusuzlukta, heyecanda, korkuda kullanılmaktadır.

Kozmetikte Kullanım

Bütün cilt tiplerinde özellikle kuru ciltlerde ve olgun ciltlerde, yüzde oluşan kılcal damarlaşmalarda, ciltteki aşırı hassasiyette, cildin yenileşmesinde kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Turunç çiçeği yağı masaj tarzında banyoda ve buğu tarzında uygulanmaktadır. Sırt ve boyun ağrılarında yüz, el ve ayaklarda kasları gevşetmek için masaj tarzında uygulanarak cildin yapısını iyileştirdiğini gözleriz. Hamilelikte kullanılan iyi bir üründür. Sıcak suya bir kaç damla konularak buğu tarzında uygulama yapılır. Turunç çiçeği aromatik yağı serin bir ortamda ve koyu cam şişelerde tazeliğini korur.

Mirra

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Commiphora Myrrha olup, aromaterapik yağ, ağacın gövdesi ve filizlerinden elde edilir. Tütsü olarak ve tıpta ağız ve boğaz hastalıklarında gargara olarak kullanılmaktadır. Alkolde tamamen erir ve suda sarımtırak bir renk alır. İlaç sanayinde balsamodendron adı verilen madde elde edilir.

Herbal Terapi

Yüzyıllardır Hıristiyanlarca dini ayinlerde tütsü olarak kullanılan mirra aynı zamanda mumya yapmakta, parfümeride, tıpta yaraların tedavisinde, göğüs kafesine ait rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

Aromaterapi

Aromatik yağ, baharat kokusundadır. Vücuda ısı vermekte ve kaslarda gevşeme sağlamaktadır. Antiseptik özellikte, iltihap giderici ve balgam söktürücüdür. Zayıf olan kan dolaşımını kuvvetlendirici, eklem ağrılarında, balgam söktürmek için ve burundaki bahar nezlesinde etkilidir.

Kozmetikte Kullanım

Cildin sağlıklı olmasında ve gençleştirilmesinde, olgun ciltlerde, bütün kuru ciltlerde ve ekzamaların tedavisinde etkilidir. Masaj tarzında kullanılması önerilir.

Kullanım Şekli

Masaj, banyo ve buğu tarzında uygulanmaktadır. Kışın vücuttaki üşümeyi kaldırmak için koklanır veya birkaç damla sıcak banyo suyuna konulur. Yüz ve eklemler ile ayaklardaki üşümeyi kaldırmak için ve kuru ciltlerin tedavisinde masaj tarzında uygulanır. Çok iyi bir balgam söktürücü olduğu için buğu tarzında kullanılır. Mirra aromatik yağı kullanılmadan önce dilüe edilmeli ve hamilelikte kullanılmamalıdır.

Akasya

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Robinia Pseudoacacia olup, vatanı Kuzey Amerika’dır. Ülkemizde de çok yetişen, dikenli bir ağaçtır. Çiçekleri beyaz ve sarı renkte, salkımlar halinde güzel kokuludur. Gölge vermesi için yol kenarlarına dikilir ve çiçeklerinden parfümeride kullanılan esans elde edilir.

Herbal Terapi

Sindirim sistemi rahatsızlıklarından karındaki gazın giderilmesinde, ishalde, derideki iltihaplarda kullanılan akasyanın kabuklarından günümüzde deri sanayinde yararlanılmaktadır.

Aromaterapi

Akasya çiçeği aromatik yağı, bal tadında, yeşil çiçek kokusunda ve vücutta gevşemeyi sağlayan, sakinleştirici, yatıştırıcı, antiseptik etkiye sahiptir. Teskin edici keyif veren bir ürün olduğu için melankolide ve depresyonda, ruhsal sıkıntılarda, aşırı hassasiyetlerde, hemen bütün psikolojik rahatsızlıklarda kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Bütün cilt rahatsızlıklarında, antiseptik ve tonik olarak kullanılır.

Kullanım Şekli

Masaj olarak, banyoda, buğu tarzında kullanılmaktadır. Banyoda sıcak suya konularak cilt için kullanılır. Boyun ağrılarında ve omuz ağrılarında masaj olarak kullanılmaktadır. Birkaç damla sıcak suya damlatılarak radyatöre konulursa odanın havasının temizlenmesi sağlanır. Akasya yağı dilüe edilmeden kullanılmamalıdır.

Mercanköşk

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Origanum Majorana olup, aromatik yağ, kurutulmuş çiçeklerinden elde edilen bir çalıdır. Özellikle Asya’da ve dünyanın pek çok yerinde yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de yetişmektedir. Mercanköşk çiçeği özellikle Mısır, Yunanistan ve Hindistan’da binlerce yıldır sevginin sembolüdür.

Herbal Terapi

Mercanköşk, herbal olarak eskiden beri sindirim sistemi rahatsızlıklarında, sinir sistemi rahatsızlıklarında ve solunum sistemi rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Sinir sistemi için migren, yüksek tansiyon, psikolojik rahatsızlıklardan uykusuzluk, sıkıntı, dikkat toplayamama ve aşırı cinsel isteğin azalması için kullanılır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından mide spazmında, mide yanmasında, karındaki gaz şikayetlerinde, hazımsızlıkta, ishalde kullanılır. Solunum sistemi rahatsızlıklarında balgam söktürmek için, astını ve bronşitte faydalıdır.

Aromaterapi

Aromaterapik yağ, baharatımsı, biberimsi, kâfur ve kekiği andırır bir kokuya sahiptir. Vücutta gevşeme, sıcaklık, sakinleştirici bir etkisi mevcuttur. Mercanköşk yağı özellikle baş ağrısında, uykusuzlukta, tansiyon yüksekliğinde, eklem ağrılarında, burkulmalarda, lumbagoda, bronşitte, öksürükte ve soğuk algınlıklarında kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Ciltteki berelerde ve atrofik ciltleri sıkıştırıcı olarak kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Masaj tarzında, banyoda, buğu tarzında kullanılır. Birkaç damla sıcak banyo suyuna konulur. Dolaşımı artırır, burkulmalarda, eklem ağrılarında, kas ağrılarında ve sakinleştirici etkisi bu yoldan sağlanır. Masaj tarzında uygulama özellikle boyun ağrılarında, baş ağrılarında, migrende, egzersiz sonucu oluşan kas tutulmalarında ve ağrılarında tercih edilir. Buğu tarzında uygulama ise öksürük söktürmek için, konjesyonda kullanılmaktadır. Mercanköşk yağı kullanılmadan önce dilüe edilmelidir. Hamilelikte kullanılmaz.

Kadife Çiçeği

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Calendula Officinalis olup, çiçeği harika bir bitkidir. Akdeniz ülkelerinde, Fas, Bulgaristan ve Macaristan ile ülkemizde yetişmektedir.

Herbal Terapi

Kadife çiçeği, cilt problemlerinde, gözlerin güçlü görmesinde, kalp atışlarının düzenlenmesinde, varislerde, kuru ve hassas ciltlerde kullanılmaktadır.

Aromaterapi

Kadife çiçeği yağının hafif, hoş bir kokusu vardır. Güneş yanıklarına ve böcek sokmalarına karşı etkilidir.

Kozmetikte Kullanım

Kuru ciltlerde, hassas ciltlerde, iltihaplı ciltlerde kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Masaj tarzında ve banyoda kullanılmaktadır. Küçük dozlarda kullanılmalıdır. Cilt problemlerinde sıcak suya konularak kullanılmaktadır. Aromatik yağ dilüe edilerek masaj tarzında uygulanmaktadır.

Mandalina

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Citrus Reticulata olup Akdeniz ülkelerinde, Brezilya, Meksika ve ülkemizde yetişen bir ağaçtır.

Herbal Terapi

Çiçekleri çay olarak içilmekte ve meyvesi yenmektedir. Sindirimi kolaylaştırıcı ve sakinleştirici olarak kullanılmaktadır.

Aromaterapi

Mandalın aromatik yağı, tatlı portakal ve limon kokusunda, psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici, uykusuzlukta, idrar retansiyonunda, aşırı huzursuzlukta, yara izinde kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verdiğimiz gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknede kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Masaj olarak, banyoda, buğu tarzında kullanılır. Eklem ağrılarında masaj tarzında uygulanır. Banyoda gevşeme sağlamak ve yorgunluğu gidermek için birkaç damla kullanılır. Mandalın esansı yağı, deri üzerinde irite edici etkisi mevcuttur, güneş yanıklarında dikkatli kullanılmalıdır. Serin yerde ve koyu şişelerde saklanmalıdır.

Uygun Karışımları

Sardunya Zencefil Lavanta Neroli.

Lemongrass

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Cymbopagon Citratus olup Hindistan, Sri Lanka, Java ve Tropikal Asya’da yetişen bitkilerdir. Lemongrasstan elde edilen aromatik yağlar eczacılıkta ve parfümeri sanayinde kullanılır.

Herbal Terapi

Sindirim sistemi hastalıklarından kolitte, hazımsızlıkta, ishalde kullanılır. Kaslardaki gevşemelerde, yanık kısımlardaki ölü hücrelerin temizlenmesinde etkilidir. Bitkinin meyvesi yenmekte ve içilmektedir.

Aromaterapi

Limongrass yağı, sıcak limon kokusunda, teskin edici, dinçleştirici, antiseptik, anti bakteriyel ve deodorant özelliğin-dedir. Melisa yağından ucuz olduğu için onun yerine kullanımda tercih edilir. Baş ağrılarında, atlet ayağı hastalığında, terlemelerde, dolaşım bozukluklarında, böcek sokmalarında kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Aromaterapik yağ derinin üzerindeki gözeneklerin açılmasında etkilidir. Aknede ve tonik olarak kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Lemongrass yağı masaj olarak, banyoda, buğu, lapa ve kompres tarzında uygulanmaktadır. Uygun dilüsyonda lezyon olan deriye masaj tarzında doğrudan uygulanır. Terlemelerde koltuk altına, ayağa ve ele, dolaşım bozukluklarında hızlı bir iyileşme için masaj tarzında uygulama önerilir. Böcek sokmalarında doğrudan uygulanır. El ve ayak yanmalarında ve aşın terlemelerinde sıcak suya aromatik yağ bir kaç damla damlatılarak el ve ayak, içerisine sokulur. Lemongrass yağının deri üzerine doğrudan tahriş edici etkisi mevcuttur. Onun için çocuklara kullanılamaz. Daima dilüe edilerek kullanılmalıdır.

Uygun Karışımları

Lavanta Yasemin Sardunya.

Menekşe

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Viola Odorata olup koyu mor çiçekli kokusu olan bir bitkidir. Kuzey Anadolu’da ve ormanlarda yetişir. Balgam söktürücü etkisinden dolayı bilhassa şurup halinde kullanılır.

Herbal Terapi

Menekşe çiçeğinin tatlı bir kokusu olup tıpta uzun zamandan beri bilinir. Cildin yumuşatılmasında ve cilde parlaklık vermek için kullanılır. Baş ağrılarında kullanılmaktadır.

Aromaterapi

Menekşe aromatik yağı, çiçek ve yaprak karışımında ince bir yağdır. İltihap giderici, kan kesici, antiseptik adını verdiğimiz temizleyici, kan dolaşımını artırıcı, sakinleştirici, cilde parlaklık ve canlılık verici özelliğe sahiptir. Baş ağrılarında, bitkinlikte, ruhsal sıkıntılarda kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Bütün cilt tahrişlerinde ve iltihaplarında ve bilhassa ince kılcal damarlaşmalarda, ciltteki forların açılmasında aknenin, ciltteki siyah lekelerde, ekzemada kullanılır.

Kullanım Şekli

Menekşe aromatik yağı masaj tarzında, banyoda ve buğu tarzında uygulanmaktadır. Kozmetikte yüze sabah ve akşam masaj tarzında dilüe edilerek kullanılır. Banyo suyuna bir kaç damla koyularak baş ağrısının giderilmesinde ve ruhsal rahatlık sağlamak için kullanılmaktadır. Kullanmadan önce dilüe edilmelidir.

Kekik

Pazar, 04 Kasım 2007

Latincesi Thymus Vulgaris olup Güney Avrupa’da yetişen bir bitkidir. Aromatik yağ kekik, timol ve karvakrol bakımından zengindir. Mide için kullanılan bitki diüretik ve antiseptik özelliğindedir. Gıdalarda baharat olarak ve ete lezzet vermek için kullanılır.

Herbal Terapi

Kırmızı kekik ve tatlı kekik olarak iki cinsi vardır. Kırmızı kekik kuvvetli bir antiseptiktir. Pek çok parazit üzerinde etkilidir. Kanda beyaz hücreleri artırıcı etkisi vardır. Tatlı kekik bitkisi ise baş ağrılarında özellikle sinirsel baş ağrılarında etkilidir. İdrar yolları iltihabında, üşütmelerde, öksürük ve balgam sökülmesinde, ruhsal sıkıntılarda etkilidir. Adale ağrılarında romatizma hastalıklarında kullanılır.

Aromaterapi

Kekik aromatik yağı timol ihtiva eden bitkisel bir kokusu vardır. İyi bir uyarıcıdır ve balgam söktürücüdür. Soğuk algınlıklarında romatizmal ağrılarda ve böcek sokmalarında kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Aknede, ekzemada, ciltteki kızarıklıklarda, cildi temizlemek için ve ciltteki çıbanda, saç dökülmesinde kullanılır.

Kullanım Şekli

Kekik aromatik yağı, masaj tarzında banyoda ve buğu tarzında, stres için banyo suyuna bir kaç damla damlatılır. Baş ağrısında, eklem ağrısında uygulanmaktadır. Akciğer problemlerinde buğu tarzında uygulama söz konusudur. Dilüe edilmeden kullanılmamalıdır. Hamilelikte kullanılmaz. Kırmızı kekik toksik etkiye sahip olduğu için hiç kullanılmamalıdır.

Uygun Karışımları

Limon Bergamot Melisa Biberiye Lavanta Sardunya.